Berba maslina u obitelji Poletti


22.10.2019

Istra je poznata po svojem maslinovom ulju koje je još od antičkog doba, jedno od najdražih biranih atributa ove regije. Upravo ovi prvi jesenski mjeseci predstavljaju izazov maslinarima jer je u tijeku berba njihovih maslinika. Nakon svih provedenih završnih priprema, vrijeme je da se uberu svi plodovi koji će činiti kvalitetna i vrhunska ulja. U tijeku je berba maslina i u obitelji Poletti. Svoje nasade imaju na poziciji Brajde i Stare Brajde, a riječ je o dvjestotinjak stabala sorti Leccino, Pendolino, Buža i Bilica. Svaka sorta ima sebi svojstvene atribute kojima ističe svoje specifičnosti nijansa aroma, a odmah nakon berbe, vrši se prerada – upravo kako bi ulje zadržalo svoje najbolje karakteristike. Ekstra djevičansko maslinovo ulje nastaje nakon prvog tiještenja zdravih plodova maslina zdrobljenih u čisto maslinovo ulje koje potom treba zadovoljiti razne kemijske parametre. Svakako treba paziti prilikom svakog načinjenog koraka, kako bi se u konačnici dobilo vrhunsko i kvalitetno maslinovo ulje koje će rado biti onaj savršeni dodatak i sastojak gastronomskih delicija. Berba maslina u obitelji Poletti polako će početi davati i svoje željene rezultate – postupkom gnječenja i prešanja, odnosno tiješnjenja zdravih plodova maslina, dobiti će savršeno nijansirano ekstra djevičansko maslinovo ulje, prisutno u Istri još od antičkog doba, a cijenjeno i na glasu i dan danas.