Od prve bobice grožđa do fermentacije


10.10.2019

Rađanje vina zahtjeva poseban proces kojega se iskusni vinari drže tijekom cijele godine. Iako se na prvi pogled čini kao da je riječ o poprilično lakom procesu, istina je da se iza svega krije uistinu težak rad, trud i mnogo uloženog vremena kako bi se svake godine u rujnu i listopadu, obrali plodovi vinove loze za koju su se vinari cijele godine pažljivo brinulo. Sada je svo grožđe obrano i pripremljeno, te polako počinje proces fermentacije. Upravo ono je trenutno na snazi u vinariji Poletti. Vrenje mošta, tj. alkoholna fermentacija predstavlja jednu od osnovnih faza u procesu proizvodnje vina koja znatno utječe na samu kvalitetu istoga. Postoje razni fizički i kemijski čimbenici od kojih zavisi konačan produkt fermentacije koja, svakako, treba biti pod apsolutnom kontrolom – u Poletti podrumima trenutno se prati i najsitniji detalj kako bi se u konačnici dobilo pravo vino odgovarajuće kvalitete i zadovoljavajućeg okusa, kako po kriterijima same vinarije, tako i po kriterijima njihovih kušača na degustacijama, ali i svih onih koji se upuste u vinske avanture kreiranja spoja gastronomije i nijansa vina koja upotpunjuju kulinarske okuse ili možda onih koji samo žele uživati u kušanju novih vinskih čarolija. Vinarije svakako imaju pune ruke posla tijekom cijele godine, a upravo ovo doba predstavlja krunu njihovog cjelogodišnjeg rada – svo grožđe je obrano i u tijeku je fermentacija – proces kada se pazi i na najsitniji detalj kako bi se u konačnici dobila vrhunska vina Poletti na koja su sva istančana nepca već naviknuta, ali i koja će zavesti težnje novih ljubitelja vina ove vinarije.