Vina Poletti

Vina Poletti kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo se nalazi u istarskom selu Markovac, nedaleko od Višnjana. Kada je Peter-Piero Poletti kasnih devedesetih godina preuzeo imanje, proširio je nasade vinograda, te povećao kapacitet podruma. Danas gospodarstvo ima 7 ha vinograda te proizvodi 6 sorti vina: Malvaziju istarsku, Chardonnay, Teran, Cabernet Sauvignon, Merlot te Muškat Ružu. Vina Poletti nalaze se na vinskim kartama boljih istarskih restorana i šire, a zbog prisutnosti u relevantnim turističkim vodičima, brojni gosti tijekom cijele godine posjećuju podrum i kušaju vino. Postoji mogućnost organiziranih i vođenih degustacija uz prethodnu najavu.

OPIS VINA

Vina Poletti su rezultat tradicije, najmodernije tehnologije i znanja na području enologije.

MALVAZIJA POLETTI

Naša Malvazija Istarska uzgaja se na tri lokacije Rogovići, Vala i Brajde, nadmorske visine oko 200 m, na blagoj padini okrenutoj prema moru. Bazni vinogradi sađeni su 1979.g. i 1982.g. Nakon fermentacije miješaju se najbolje partije iz sva tri položaja. Malvaziju karakterizira svijetlo slamnata žuta boja, sa zelenkastom nijansom. Na mirisu se isprepliću cvjetno voćne arome. Po okusu svježa, mineralna, ugodna za piti.
Gastro preporuka: riba, plodovi mora, bijela mesa, tjestenina sa laganim umacima

Wine image

Malvazija

Bijelo, suho, svježe, voćno, aromatično, harmonično

MALVAZIJA CLASSICA POLETTI

Malvazija Classica Poletti proizvodi se iz grožđa uglavnom iz vinograda Brajde. Niski prinosi, škrta crvenica daje tom vinu puno alkohola i vrlo moćan okus. Proizvodi se kontroliranom fermentacijom bez maceracije u barrique bačvama, 30% u drvu akacije, a 70% u drvu hrasta.
Vino je mekanog i moćnog okusa diskretnim notama drva. Boja je slamnato žuta prema žutoj.
Gastro preporuka: Riba na gradelama, buzara od škampi.

Wine image

Malvazija

Suho, purpuno crveno, robustno, posebno

CHARDONNAY POLETTI

Na poziciji Rogovići, nalazi se nasad Chardonnaya, koji svake godine rano dozrijeva i daje vino sa većim postotkom alkohola. Osim viših alkohola, vino ima ugodne kiseline i mineralnost, te zadržava svježinu, što ga čini pitkim i moćnim. Lijepe je zeleno-žute boje, sa finim notama tropskog voća.
Gastro preporuka: Riba na žaru i bijela mesa.

Wine image

Chardonnay

Bijelo, suho, cvjetno, elegantno

TERAN POLETTI

Teran Poletti je stara istarska autohtona sorta, sađena 1982. godine, na polažaju Vala. Kod mladog vina karakterizira ga tamno rubin crvena boja, sa prijelazima na ljubičaste nijanse. U mirisu dominira crveno voće, a naročito amarena. Vino se proizvodi procesom maceracije od najmanje 15 dana, te nakon toga dozrijeva najmanje godinu dana u velikim hrastovim bačvama, čime vino gubi svoju trpkost, te postaje mekano, robusno i punog okusa.
Gastro preporuka: Istarski pršut, kobasice i ombolo te ostala jela od mesa i divljači.

Wine image

Teran

Suho, purpuno crveno, robustno, posebno

CABERNET SAUVIGNON POLETTI

Cabernet Sauvignon Poletti dobiva se iz grožđa na poziciji Rogovići, iz relativno mladih nasada. U dobrim godinama daje vrhunske rezultate. Krasi ga rubin crvena boja, sa granitnim odsjajem. Proizvodi se maceracijom od petnaestak dana, dozrijevanjem u drvenim bačvama te se stavlja na tržište nakon 5 godina, kada je vino savršeno zrelo i spremno za uživanje.
Gastro preporuka: Jela od crvenog mesa i divljači.

Wine image

Cabernet sauvignon

Crveno, suho, skladno, mekano, puno

MERLOT POLETTI

Merlot Poletti uzgaja se na položaju Rogovići i Brajde. Mladi vinogradi, gotovo svake godine daju izvrsne rezultate. Vino se proizvodi tehnologijom maceracije od 15 dana, a nakon toga ide na kratko dozrijevanje u drvene bačve. Krasi ga rubin crvena boja, umjerena struktura, pitkost i izražen miris maline.
Gastro preporuka: Istarski pršut, jela od mesa.

Wine image

Merlot

Crveno, suho, voćno, pitko

MUŠKAT RUŽA-ROSSELLA POLETTI

Vinogradi ove autohtone istarske sorte zasađeni su na odličnoj poziciji Rogovići odakle dobivamo skroman prinos, ali zato iznimnu kvalitetu grožđa, od koje pak proizvodimo Rossella vino jedinstvenih karakteristika. Riječ je o suhom, ali izrazito aromatičnom vinu čija će vas atraktivna žarko crvena boja osvojiti već na daljinu, a kada ga približite osjetilima iskusit ćete ugodan miris ruže, jagoda i malina te raskošan spektar okusa specifičnog za muškatnu sortu. Ovo vino karakterizira i nešto veći postotak alkohola, no unatoč tome ono zadržava onu traženu svježinu i pitkost.
Kada je u pitanju gastro preporuka, Rossella Poletti odlično će parirati glavnim jelima poput škampa, tuna steaka, lososa, paštete od guščje jetre, ali i raznim slasticama, osobito onim s malinama, jagodama, bademima.
S jedne strane toliko moćno i snažno, a s druge pak nježno i zavodljivo, lako će se prilagoditi raznim gurmanskim zalogajima.

Wine image

Rossella

Rose', poluslatko, endemično, nježno, intrigantno

MASLINOVO ULJE POLETTI – ekstra djevičansko

Nasadi se nalaze na poziciji Brajde i Stare Brajde. Posjedujemo 200-tak stabala sorti Leccino i Pendolino, Buža i Bilica. Ulja se svake godine kupažiraju te se kao takva i prodaju. Berba je rana, a prerada se vrši istog dana, čime se u ulju zadržavaju njegove najbolje karakteristike.

Wine image

MASLINOVO ULJE POLETTI

ekstra djevičansko