Poletti među najboljim cabernet sauvignonima u svijetu


06.07.2017

Vinarija Poletti iz Markovca pokraj Višnjana osvojila je brončanu medalju za svoj cabernet sauvignon iz berbe 2011. godine na godišnjem ocjenjivanju “The Global Cabernet Sauvignon Masters” koje organizira britanski časopis The Drinks Business. Za razliku od drugih uglednih svjetskih godišnjih vinskih ocjenjivanja, kao što su International Wine Challenge ili Decanter World Wine Award, časopis The Drinks Business provodi desetak godišnjih ocjenjivanja vina, ali svako je od njih posvećeno isključivo jednoj vinskoj sorti ili vinskom stilu.

Nota kore kruha zapečene na ognjišću

Tako se u godišnjem kalendaru ocjenjivanja ovog časopisa nalaze ocjenjivanja vina od sorti chardonnay, pinot noir, rizling, syrah, malbec, sauvignon blanc, te cabernet sauvignon (na kome je Poletti osvojio medalju). Osim ovih sortnih ocjenjivanja, The Drinks Business organizira i godišnja ocjenjivanja rose vina, pjenušaca, organski proizvedenih vina i likerskih vina, te regionalna ocjenjivanja za područja proizvodnje vina Prosecco, Champagne i Rioja.

Poletti je brončanu medalju na ovom ocjenjivanju osvojio za svoj cabernet sauvignon iz 2011., u potkategoriji vina s cijenom do deset britanskih funti po butelji, u konkurenciji vina iste sorte iz cijeloga svijeta. Kako saznajemo od kreatora ovog vina Petera Polettija, ovaj cabernet sauvignon je nakon 15-dnevne maceracije odležao tri godine u starim barrique bačvama, zatim je napunjen u boce, a na tržište je pušten 2015. godine. Uz 13 posto alkohola, krasi ga gusta rubinsko crvena boja i bogata aroma u kojoj prevladavaju note crnog ribiza, suhe šljive, crnog papra i kore kruha zapečenog na ognjišću pri pripremi istarske supe, kako je to maštovito primijetio sommelier Emil Perdec. Pri posluživanju treba ga dekantirati, a najbolje prija uz janjeća rebrica.

Polettijev cabernet sauvignon iz 2011. ovjenčan je i nizom drugih značajnih nagrada. Lani je zlatne medalje osvojio na sajmu vina u Ljubljani, uz naslov najboljeg hrvatskog vina, te na ocjenjivanju PAR Wine International Awardu u Düsseldorfu, a na Decanterovom ocjenjivanju dobio je oznaku “commended”, odnosno preporuku, a portal inistrien.de uvrstio ga je na top-ljestvicu deset najboljih istarskih vina.

Nagrađeno vino već rasprodano

Priznanja bi se vjerojatno još nizala da ga još ima, ali nema ga više – Polettijev cabernet sauvignon iz 2011. je rasprodan.

– Ponosni smo što je naš cabernet sauvignon postigao sve ove uspjehe, što je potvrda da smo dobro radili i da se strpljenje isplati, kaže Poletti, a pod strpljenjem mislio je prije svega na praksu njegove vinarije da svi cabernet sauvignoni odležavaju najmanje pet godina prije puštanja na tržište. Zato se oni koji nisu upoznali nagrađivani cabernet sauvignon iz 2011. mogu utješiti njegovim nasljednikom – cabernet sauvignonom iz 2012. koji je upravo pušten u prodaju. (Davor ŠIŠOVIĆ)