Plodno istarsko crveno tlo okupano suncem – idealno za proizvodnju vrhunskog vina


26.01.2018

Jedan od najvažnijih čimbenika za proizvodnju kvalitetnog vina je svakako terroir, odnosno prirodno okruženje poput vrste tla i mikroklime u kojem su zasađeni i kultivirani trsovi vinove lozi, a koji u konačnici stavljaju unikatan potpis na okuse i arome svakog vina.

U Istri postoji više različitih tipova zemljanih podloga, a zapadni dio poluotoka naziva se još i Crvena Istra upravo zbog crljenice koja prevladava na tom području, a koja se osobito ističe svojom mineralnošću i pogoduje uzgoju brojnih poljoprivrednih kultura, uključujući i vinovu lozu.

Rodni vinogradi vinarije Poletti na kojima su zasađene autohtone istarske sorte poput Malvazije,Terana i Muškat Ruže te vrhunske sorte Merlota, Chardonnaya i Cabernet Sauvignona, smješteni su na obroncima brežuljka nedaleko od Markovca, na iznimnoj lokaciji koju osim cijenjenog istarskog crvenog tla krasi i velik broj sunčanih sati, omogućujući tako uzgoj grožđa visoke kakvoće.

Kada govorimo o terroiru, gotovo je nemoguće spomenuti i važnost vinara, odnosno njegovog iskustva, vještina i ideja prema kojima se iz plodova prirode oblikuju vrhunske vinske kapljice. U obitelji Poletti strast i ljubav prema vinu prenosi se s generacije na generaciju već više od stoljeća i pol, a upravo je to bogato obiteljsko vinarsko nasljeđe je pored kvalitetnog tla, pogodne klime i domaćih sorti, glavni oslonac u proizvodnji visokokvalitetnih Poletti vina.