Malvazija Istarska – svježina proljeća u čaši


15.02.2018

Istarski poluotok poznat je po kvalitetnim autohtonim vinskim sortama, a samim time i vrhunskim vinima. Malvazija Istarska jedan je od ponosa ove vinorodne regije i riječ je o bijelom vinu  koje sadrži između 11,5 i 13,5 % alkohola. Upravo taj umjereni postotak alkohola u kombinaciji s ugodnim kiselinama i neodoljivim cvjetnim i voćnim aromama pruža jedan nezamjenjiv osjećaj svježine na nepcu te čini Malvaziju Istarsku toliko prepoznatljivom čak i izvan lokalnih i regionalnih okvira.

Obiteljska vinarija Poletti već dugi niz godina njeguje uzgoj ove autohtone istarske sorte od koje pak proizvodimo visokokvalitetne etikete – Malvaziju i Malvaziju Classicu. Prvi nasadi malvazije istarske na traženim pozicijama Rogovići, Vala i Brajde niknuli su prije gotovo četiri desetljeća, a od tada su brižno kultivirani i postupno obnavljani kako bi danas pružili bogat i kvalitetan urod.

Malvazija Poletti odlikuje se svjetlo-slamnatom žutom bojom sa zelenkastim efektom, izraženom mineralnošću i pitkošću te cvjetno-voćnim notama koje podsjećaju na ono najbolje od prirode. Malvazija Classica Poletti nešto je većeg postotka alkohola što na nepcu ostavlja nešto snažniji dojam obogaćen posebnim notama drveta akacije i hrasta od kojih su izrađene barrique bačve u kojima vino odležava.

U Istri je malvazija svoju dodatnu popularnost stekla savršenim sljubljivanjem s ribljim specijalitetima i delicijama na kojima se dobrim dijelom temelji tradicionalna lokalna gastronomija. Bez obzira je li u pitanju posebna večera, poklon dragoj osobi ili poslovnom partneru ili čisto guštanje i opuštanje uz čašu dobrog vina, s Malvazijom iz podruma obiteljske vinarije Poletti sigurno nećete pogriješiti.

Fotografija: Sivlija Munda https://www.get4u.hr

Vina Poletti