Završetak fermentacije i početak pretakanja vina


16.10.2019

Listopad je skoro već na samome vrhuncu, što u vinskom svijetu znači završetak fermentacije i početak pretakanja vina. Dok vrenje mošta, tj. alkoholna fermentacija predstavlja jednu od osnovnih faza u procesu proizvodnje vina, pretakanje vina također je od iznimnog značenja jer njime se vinari obično rješavaju taloga, no isto se radi i ako žele odstraniti neki strani miris, višak SO2, ubrzati oksidativne procese ili osvježiti kvasac i pokrenuti alkoholnu fermentaciju. U Vinariji Poletti, vrenje mošta je službeno završeno i sada započinje pretakanje vina. Ova dva postupka od iznimne su važnosti i svaki korak mora se pažljivo pratiti. Naravno, vrlo je važan i vremenski period za pretakanje vina, a najčešće je riječ o dva do tri tjedna nakon vrenja. Dakle, nakon postupka fermentacije, službeno možemo govoriti o mladome vinu koje je polako već na pomolu u vinariji Poletti! Mlado vino također zahtijeva pažljive naredne korake kao što su zaštita vina od oksidacije, biološka stabilizacija i prvi pretok, odnosno skidanje vina s taloga. Sljedeći postupci, kao i oni koji su već odrađeni, ključni su u nastanku kvalitetnog i vrhunskog vina koja će Vas dočekati na sljedećoj degustaciji. Vinarija Poletti svakako ima još pune ruke posla kako bi zavela Vas i Vaša nepca neodoljivim okusima i nijansama svojih vina, a podarenom pažnjom svakom urađenom koraku, uskoro će Vas moći ponuditi i ovogodišnjim vinskim urodom!